Kreolsk gryta med chorizo och oliver

Kan köttgryta vara snabbmat? Ja, om du använder mör fläskfilé, som har kort tillagningstid. Den här grytan är att räkna som en klassiker i svenska hem. Receptet publicerades första gången 1976 i mattidningen Allt om Mat, och hette då Kreolskans söndagsgryta. Receptet kan dubbleras. 

Ingredienser

4 portioner

500 g färsk skinka, tärnad 3x3 cm
1 gul lök, klyftad
1 msk smör
salt och malen svartpeppar
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl grädde
200 g chorizo, i bitar
1 röd paprika, strimlad
3 saltgurkor, i långa klyftor
1 dl urkärnade svarta oliver

Till servering:
ris

Gör så här

Bryn kött och lök i smör i en gryta. Krydda med salt och peppar. Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka upp, sänk värmen och sjud 20 minuter.

Bryn korven. Blanda ner korv och paprika i grytan. Sjud 5 minuter. Lägg ner gurka och oliver i grytan.

Servera grytan med ris.