Kroppkakor

Förbered och kyl helst potatisen dagen innan du ska göra kroppkakorna. 

Ingredienser

4 portioner (12 st)

1 kg mjölig potatis
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning:
200 g rimmat eller rökt fläsk, i tärningar
1 gul lök, hackad
2 msk smör
3 krm kryddpeppar

Kokning:
3 liter vatten
1 ½ msk salt

Till servering:
lingonsylt
smält smör

Gör så här

Koka potatisen, skala och pressa den genom potatispress. Lägg ut på ett fat och låt kallna helt.

Stek fläsket och löken tillsammans med kryddpepparn i smör. Låt fyllningen svalna.

Blanda samman den pressade potatisen med uppvispat ägg, mjöl och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg, som formas till en tjock rulle. Skär den i 12 jämnstora bitar, som formas till bullar. Tryck ut en fördjupning i varje och lägg i ca 1 matsked fyllning. Forma till bullen igen.

Koka upp saltat vatten i en stor gryta. Lägg ner halva satsen åt gången i vattnet. Låt sjuda på inte alltför hög värme tills kroppkakorna flyter upp och sedan i ytterligare fem minuter.

Servera med lingonsylt och smält smör.

Tips 1:
Värm gärna fyllning som blivit över (eller gör större sats) och servera till kroppkakorna. De kokta kroppkakorna är även goda att äta halverade och stekta.

Tips 2:
Gör en kroppkaksrulle. Bre ut degen i en smord ugnssäker form och gör en fördjupning längs mitten. Fyll med fläskfräset. Tryck ihop långsidorna över fyllningen. Grädda 45 minuter i 200°. Skär rullen i skivor vid servering.