Kryddiga lammfärsbiffar med yoghurtdressing och fikontoast

En riktig söndagsmiddag med välkryddade lammfärsbiffar och goda tillbehör. Den krispiga fikontoasten känns extra festlig. 

Ingredienser

4 portioner

500 g lammfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk smör
3 dl mjölk
1 ½ dl ströbröd
1 msk sambal oelek
2 msk fransk senap
1 dl färska örter, t ex salvia, timjan, oregano, finhackade
½ tsk salt

Fikontoast:
6 färska fikon
1 dl pressad apelsinsaft
3 msk balsamvinäger
½ dl socker
salt och malen svartpeppar
3 skivor lantbröd, halvtinat
1 msk olivolja

Dressing:
2 dl turkisk yoghurt
1 kruka färsk mynta, hackad
salt och malen svartpeppar

Till servering:
bulgur
romansallad, riven i 2 x 2 cm-bitar

Gör så här

Stek lök och vitlök i hälften av smöret utan att den tar färg. Blötlägg ströbrödet i mjölk 10 minuter. Blanda samman färs, lök, vitlök, ströbrödsblandning, sambal och senap. Krydda med örtkryddor och salt. Forma till biffar och lägg på en skärbräda. stek i resterande smör.

Fikontoast:
Värm ugnen till 160º. Snitta fikonen i toppen och lägg på en plåt. Häll över pressad apelsinsaft och vinäger. Strö över socker och tillaga i ugn ca 15 minuter tills fikonen är helt mjuka. Låt svalna något och mixa snabbt med salt och peppar. Lägg brödet på oljad plåt och rosta i ugn ca 8 minuter tills det är krispigt.

Blanda samman ingredienserna till dressingen och ställ kallt. Stek biffarna i resterande smör. 

Servering:
Lägg ihop det rostade brödet med fikonröra mellan. Skär i 4 snittar. Servera biffarna med bulgur, sallad, dressing och fikontoast.