Köttfärssås Bolognese

Det som gör en äkta köttfärssås Bolognese så god är kryddningen. Morot, rotselleri och vitlök är ett måste. Receptet kan dubbleras, så varför inte göra dubbel sats och få mat till två måltider på en gång?

Ingredienser

4 personer

500 g nötfärs
1 gul lök
1 morot
20 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
½ dl tomatpuré
2 dl köttbuljong
1 msk oregano
1 krm timjan
rapsolja till stekning
salt och malen svartpeppar

Till servering:
spaghetti
riven parmesan
färska basilikablad

Gör så här

Skala och finhacka löken. Skala och riv morot och rotselleri fint. Skala vitlöksklyftorna.

Fräs grönsakerna mjuka i olja och lägg över i en kastrull. Fräs färsen gyllenbrun i olja i omgångar. Gör till en smulig massa med hjälp av en gaffel. Lägg över i kastrullen efter hand.

Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong och kryddor. Riv eller pressa ner vitlöken, rör om och koka upp.

Sänk värmen och sjud på låg värme under lock i minst 20 minuter. Rör om då och då. Om såsen blir för tjock kan eventuellt lite vatten behöva tillsättas. Smaka av och krydda såsen med salt och peppar före servering.

Servera köttfärssåsen med spaghetti, riven parmesan och färska basilikablad.

Tips:
Gör gärna som i Italien, servera en härlig grönsallad vid sidan av.

Blev det köttfärssås över? Här får du tips på vad du kan göra av en liten rest.
»Färsfylld giffel
»Köttfärsfylld bakpotatis
»Pannkakssurror