Lammfrikassé med kantareller och purjolök

Ingredienser

4 portioner

500 g lammbog, tärnad 2,5 x 2,5 cm
4 schalottenlökar, klyftade
1 msk smör
vatten
salt och malen vitpeppar

Frikassésås:
1 msk smör 
2 msk vetemjöl 
1 ½ dl lammbuljong
1 dl grädde
2 msk pressad citronsaft
salt och malen vitpeppar

Till servering:
kokt ris
250 g kantareller, i stora bitar
2 msk smör
1 dm purjolök, finstrimlad
färsk oregano och rosmarin

Gör så här

Fräs löken i smör i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt köttet och häll på vatten så det täcker. Krydda med salt och peppar. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 1 timme eller tills köttet är mört. Ta upp lök och kött. Sila buljongen, häll tillbaka i en ren kastrull och koka ihop till 1 ½ dl. 

Frikassésås:
Smält smöret i en liten kastrull och rör ner mjöl. Späd lite i taget med varm buljong och sedan med grädde. Rör om, koka upp sänk värmen till låg. Låt såsen sjuda 3−5 minuter. Tillsätt citronsaft, salt och peppar. Stek svamp i smör och lägg ner.

Lägg kantarellerna i kall stekpanna, hetta upp och låt vätskan koka bort. Tillsätt smöret och stek svampen.

Servering:
Vänd ner den stekta svampen i såsen. Tillsätt purjolök, lök och kött och låt allt bli varmt. Garnera med örter och servera med ris.