Lammfärspaté

Ingredienser

8 portioner

500 g lammfärs
1 ½ tsk salt
1 liten gul lök, finhackad
200 g bakad leverpastej
1 krm malen svartpeppar
1 tsk timjan
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl köttbuljong
200 g färska champinjoner
1 msk smör
salt och malen svartpeppar
Du behöver också:
en avlång ugnssäker form

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Smörj formen.

Blanda färsen först med salt, sedan med lök och pastej. Krydda med peppar, timjan och vitlök. Tillsätt mjöl, ägg och buljong. Rör tills färsen är väl blandad. Stek ett smakprov och justera eventuellt kryddningen.

Borsta champinjonerna och dela större svampar. Fräs dem i smör och krydda med salt och peppar.

Häll smeten i formen, tryck ner svamparna och släta till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt patén svalna innan den stjälps upp.

TIPS:

1. Servera patén kall som förrätt skuren i ganska tjocka skivor. Klassiska tillbehör är grönsallat, cornichons (små inlagda gurkor), oliver och Cumberlandsås

2. Laga i mikrovågsugn: Lägg en halv sats smet i en rund form, ca 15 cm i diameter. Täck över och tillaga på full effekt 8-10 minuter. Upprepa med resten av smeten.

Fler recept