Lammracks med Västerbottenspolenta och tomatolja

Lammkött, som har mycket smak i sig, tål tuffa smaker som Västerbottensost och tomat, som fint balanserar med såväl sötma som syra. 

Ingredienser

4 portioner

800 g lammracks
2 dl färdigblandad marinad
salt och malen vitpeppar

Tomatolja:
8 soltorkade tomater i olja
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
salt och malen svartpeppar

Västebottenspolenta:
1 dl polenta
2 dl vatten
2 dl mjölk
salt och malen vitpeppar
1 msk smör
1 dl Västerbottensost, riven

Gör så här

Lägg köttet i marinaden och marinera i kyl 2 timmar.

Värm ugnen till 200° Krydda köttet med salt och peppar. Lägg det i en ugnssäker form och ställ den i nedre delen av ugnen. Stek köttet till innertemperatur 60°, ca 20 minuter. Låt vila i smörpapper 15 minuter.

Västerbottenspolenta:
Koka upp vatten och mjölk och tillsätt polenta. Sjud 4 minuter under omrörning. Krydda och rör ner smör och ost.

Tomatolja:

Mixa tomater och vitlök med lite av oljan. Häll i resten av oljan och krydda med salt och peppar.

Servering:
Skär i kotletter mellan varje ben.Servera lammracksen med polenta och tomatolja.