Ugnsstekta lammracks med rotfrukter

Lammracks är en trevlig styckningsdetalj som blir allt mer vanlig i köttdisken. En bit brukar lagom räcka till två serveringsportioner. Lamm har sin bästa säsong på hösten, så det passar fint med rotfrukter till, eftersom de är som bäst samtidigt. Det här receptet kan du använda som grundrecept för ugnsstekning av lammracks. 

Ingredienser

6 portioner

1 kg lammracks
olja
½ dl grillolja
½ tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovmalen
2 tsk örtkryddor (mejram, timjan, rosmarin)

Ugnsrostade rotfrukter:
1 bit rotselleri, ca 30 g, skalad
3 morötter, skalade
3 palsternackor, skalade
500 g små delikatesspotatisar, sköljda
5 vitlöksklyftor
3 msk neutral rapsolja
2 färska rosmarinkvistar, repade
flingsalt och malen svartpeppar

Till servering:
bönor
kall sås med örter

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Lägg köttet i en smord långpanna. Pensla med grillolja, salta och krydda.Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur. Skär selleri, morot och palsternacka i mindre bitar.

Ugnsrostade rotfrukter:
Smörj en ugnssäker form och lägg ner rotfrukterna och potatisen. Tryck till vitlöksklyftorna (de behöver inte skalas) med ett knivskaft. Lägg ner dem bland rotfrukterna. Ringla över oljan och strö över rosmarinen, och ställ in formen i nedre delen av ugnen.

Rosta rotfrukterna ca 40 minuter. Känn med en sticka att alla rotfrukter är mjuka rakt igenom. Rosta annars ytterligare några minuter. 

Höj ugnens temperatur till 225°. Stek köttet i nedre delen av ugnen till innertemperatur 60-65°, ca 20 minuter.

Låt köttet vila i smörpapper 15 minuter och skär i portionsbitar mellan varje ben. Strö över salt och mal över peppar över rotfrukterna före servering. 

Servering:
Servera lammracksen med ugnsrostade rotfrukter, bönor och kall sås med örter.