Lammstek med potatisgratäng

Lammsteken lämpar sig för helstekning i ugn. Bind gärna upp kött som ska stekas som hel stek. En fransk potatisgratäng är ett klassiskt tillbehör. Det här receptet kan du använda som grundrecept för ugnsstekt lammstek. Receptet kan dubbleras. 

Ingredienser

6 portioner

1,2 kg benfri lammstek
5 vitlöksklyftor, delade
2 msk färsk rosmarin, hackad
2 msk färsk timjan, hackad
salt och malen svartpeppar
½ citron, saften
smör att bryna i
2 dl kokt, kallt kaffe

Potatisgratäng:
1 kg potatis av mjölig sort, skalad
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
salt och malen svartpeppar

Till servering:
broccoli eller andra kokta grönsaker

Gör så här

Gör 5–7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Späcka med vitlök, rosmarin och timjan för att smaksätta köttet inifrån. Gnid in lammsteken med salt och peppar, resterande örter och pressad citronsaft.

Bryn köttet i smör och se till att det får färg på alla sidor. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg lammsteken i en ugnssäker form. Häll över kaffet och ställ in formen i nedre delen av ugnen.

Stek till innertemperatur 65° för rosa eller 70° för genomstekt, ca 60–80 minuters stektid. Ös steken några gånger under stekningen med skyn som bildas i formen. Låt köttet vila i smörpapper 10 minuter innan det skärs upp.

Potatisgratäng:
Skala och skär potatisen i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i grädde och mjölk, 5–10 minuter. Varva blandningen med vitlök, salt och peppar i en smord ugnssäker form. Grädda gratängen 30–40 minuter. Känn med en sticka att potatisen är mjuk rakt igenom, grädda annars ytterligare en stund. 

Servering:
Skär upp steken i tunna skivor och servera med grönsaker och potatisgratängen.

Tips:

1 Om du tillagar steken med benet kvar ger benet extra smak åt köttet. 

2 Urbenad stek kan fyllas i utrymmet från benet med rotfrukter, kryddor, svamp eller grönsaker och sedan bindas ihop.

3 Att ugnssteka lamm tar ca 1 timme per kilo i 175°.