Lammytterfilé med rabarber och kikärter

Den putsade kotlettraden av lamm brukar säljas under namnet ytterfilé. Den är inte lika mör som filén, men både snabblagad och lättlagad. Det här receptet kan du använda som grundrecept om du vill helsteka lammytterfilé i ugn. 

Ingredienser

4 portioner

500 g putsad kotlettrad (ytterfilé)
salt och malen vitpeppar
smör till stekning

Glaserad rabarber:
400 g rabarber, i bitar
2 msk farinsocker
½ dl rött vin

Timjankokta kikärter:
300 g kokta kikärter, konserverade
1 dl köttbuljong
salt och malen vitpeppar
2 msk färsk timjan, repad
4 kvistar timjan, färsk

Till servering.
kokt sparrispotatis

Gör så här

Värm ugnen till 175º. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i smör. lägg över i en ugnssäker form. 

Ställ in formen i nedre delen av ugnen och stek köttet ca 15 minuter, eller till innertemperatur 60º. Låt köttet vila i smörpapper 15 minuter före servering.

Glaserad rabarber:
Smält farinsocker i en gryta på svag värme. Tillsätt rödvin och koka ihop. Lägg i rabarber och låt smälta någon minut.

Timjankokta kikärter:
Värm kikärterna i buljong, krydda och blanda ner timjan.

Skiva köttet. Dekorera med hela timjankvistar. Servera med potatis, rabarber och kikärter.