Lammytterfilé med rödbetsbulgur och mandelrullad getost

Ytterfilé av lamm är det samma som köttet från kotlettraden som putsats. Det är mycket mört, och kan behandlas i stort sett på samma sätt som fläskfilé, trots att det inte är filé i egentlig mening. Det här receptet kan du använda som grundrecept när du vill steka lammytterfilé hel i panna. Med snabblagade tillbehör blir det här en lyxmiddag väldigt snabbt.

Ingredienser

4 portioner

500 g lammytterfilé (putsad kotlettrad)
salt och malen svartpeppar
smör till stekning
2 msk Hoisinsås

Rödbetsbulgur:
4 dl grönsaksbuljong
1 tsk salt
2 dl fullkornsbulgur
1 ½ dl färsk rödbeta, finstrimlad
2 salladslökar, strimlade
1 msk lag från inlagda rödbetor

Mandelrullad getost:
140 g färskost av get, Chavroux
½ dl flagad mandel, rostad

Gör så här

Krydda köttet med salt och peppar.

Rödbetsbulgur:
Koka upp buljong och salt. Häll i bulgur, rödbetor och salladslök. Sjud på svag värme under lock ca 15 minuter. Ställ åt sidan 5 minuter.

Mandelrullad getost:
Forma två ägg av osten och rulla dem i mandel.

Bryn köttet i smör och häll på Hoisinsås. Sänk sedan värmen. Stek ca 3 minuter på var sida. Prova med en termometer att köttet uppnått minst 60º för rosa kött och 65° för mer genomstekt. Låt köttet vila ca 10 minuter under folie innan du skär upp det. 

Servering:
Fluffa upp bulgurn med en gaffel och smaksätt med lagen och eventuellt mer salt. Skär upp köttet i sneda skivor före servering. Servera köttet med bulgur och getostägg.