Ljummen lammytterfilé med jordgubbbs- och dinkelsallad

En sommarsallad att bjuda på när jordgubbarna är som bäst. 

Ingredienser

4 portioner

500 g  ytterfilé av lamm (putsad kotlettrad)
salt och malen vitpeppar
1 ½ msk smör

Sallad:
2 dl dinkel, helkorn
300 g färska jordgubbar, rensade
1 lime, saft och skal
200 g sockerärter
1 knippa rädisor, skivade
1 knippa vårlök, strimlad
100 g jungfrusalladsblad

Dressing:
3 msk rapsolja
1 ½ msk hallonvinäger
1 ½ msk vatten
salt och malen vitpeppar
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk färsk timjan, hackad

Gör så här

Gnid in köttet med salt och peppar.

Skölj dinkelkornen och blötlägg dem i varmt vatten 1 timme. Koka dem sedan ca 30 minuter tills kornen är mjuka. Låt dem svalna.

Stek köttet i smör, ca 4 minuter per sida. Vänd flera gånger under tiden. Låt det vila i smörpapper 15 minuter. Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Ställ kallt. Låt jordgubbarna dra med limesaft och skal. Förväll ärterna i kokande vatten någon minut. Spola av hastigt i kallt vatten.

Servering:
Skär köttet i diagonala skivor. Blanda samman dinkel, salladsblad, jordgubbar, rädisor, vårlök och ärter. Droppa över dressingen och toppa med köttet.