Lökgriljerad julskinka med äppelchutney och sirapsstekt kål

Det här är en griljering, tänkt för kokt julskinka, med rostad lök och grov senap. Till den passar det bra med klassiska smaker som äpple och kål. Välj gärna Ingrid Marie-äpplen till chutneyn.

Ingredienser

1 rimmad, kokt skinka, 3 kg

2 ½ dl rostad lök

1 ½ dl panko, japanskt ströbröd

1 dl grov senap

2 äggulor

2 msk socker

Du behöver också:

mixer eller matberedare

Äppelchutney:

3 gula lökar

500 g äpplen

2 msk neutral rapsolja

1 msk honung

½ tsk salt

Sirapsstekt kål:

1 vitkålshuvud, ca 1 ½ kg

1 msk smör

1 msk neutral rapsolja

2 dl mörk sirap

1 msk salt

2 msk ättikssprit, 12 %

Gör så här

Värm ugnen till 200° grader med varmluft och övervärme. Skär bort svålen från skinkan, men lämna kvar fettkappan. Klappa skinkan torr med en ren kökshandduk.

Lägg den rostade löken och panko i en mixer eller matberedare. Pulsa så att du får ett grovt ”ströbröd”.

Blanda samman senap, äggulor och socker. Använd en pensel och stryk ett jämnt lager över skinkan. Täck skinkan med lök- och pankoblandningen och klappa in den lätt.

Ställ in skinkan i mitten av ugnen och griljera i ca 15 minuter. Håll koll så att du får en jämn och gyllene griljering. När du fått den färg du vill ha, ta ut skinkan ur ugnen och låt den svalna.

Äppelchutney:

Finhacka löken. Skär äpplena i små tärningar. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken tills den blir gyllene. Tillsätt honungen och låt den karamellisera lätt.

Vänd ner äppeltärningarna och låt sjuda ytterligare några minuter under omrörning. Smaka av och justera kryddningen med salt. Låt svalna.

Sirapsstekt kål:

Skär ner kålen grovt. Stek den i smör och olja på hög temperatur, så den får ordentligt med färg. Tillsätt sirapen, smaksätt med salt och ättikssprit. Låt kålen koka i sirapen tills den är mjuk.

Servering:

Skär upp julskinkan i skivor och servera chutneyn och den varma kålen till.