Marinerat grillspett med rostade jordnötter, risnudlar och nuoc cham

En läcker rätt med inspiration från det vietnamesiska köket. Spett med marinerat kött, krispiga jordnötter och risnudlar serveras med en fräsch limedressing att dippa i. 

Ingredienser

4 portioner

500 g skinkstek
träspett, blötlagda

Marinad:
4 vitlöksklyftor, hackade
4 schalottenlökar, hackade
1 msk råsocker
1 tsk svartpeppar
2 msk orientalisk fisksås
1 msk sake, kan uteslutas
2 msk jordnötsolja

Nuoc cham-dressing,  5 dl:
1 ½ dl råsocker
2 ½ dl hett vatten
1 ¼ dl orientalisk fisksås
1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
½ dl limejuice
3 röd chili, strimlade med kärnorna kvar
3 vitlöksklyftor, finhackade

Till servering:
1 dl jordnötter
kokta risnudlar

Gör så här

Nouc cham-dressing:
Lägg sockret i en skål, häll på vattnet och rör tills sockret löst upp. Tillsätt fisksås, vinäger och limejuice. Tillsätt chilin och pressa ner vitlöken. Blanda väl och låt såsen svalna i rumstemperatur. Förvaras i kyl med tättslutande lock i upp till 7 dagar.

Skär köttet i tunna, långsmala skivor. Blanda samman vitlök, schalottenlök råsocker, peppar, fisksås, saké och olja till en marinad. Lägg köttskivorna i en skål och täck dem noga med marinaden. Täck över och ställ kallt över natten.

Värm ugnen till 275˚ och grill. Trä upp köttskivorna veckat på spetten. Rosta jordnötterna försiktigt i torr stekpanna och låt dem kallna. Krossa dem grovt med mortel eller brödkavel. Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Grilla spetten i ugnen ca 4 minuter på varje sida.

Servering:
Strö jordnötterna över spetten. Servera spetten med nudlarna och nouc cham-dressingen.