Merguezspäckad kotlett med apelsin- och stjärnanisbräserad blomkål

Benfri kotlettrad eller putsad kotlettrad av gris (ytterfilé) kan ibland behöva att man piggar upp den med någon rolig krydda. Här späckas köttet med kryddig lammkorv och får sällskap av fräscht kryddad blomkål. 

Ingredienser

8 portioner

500 g benfri kotlettrad 
200 g merguez lammkorv 
1 msk smör
salt och svartpeppar
1 msk oregano
rivet skal och saft av ½ citron

Bräserad blomkål:
2 apelsiner
2 blomkålshuvuden, i buketter
1 ½ gul lök, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, krossade
1 röd chili, delad, urkärnad
2 msk olivolja
1 liter grönsaksbuljong
2 stjärnanis
½ tsk salt
1 dl persilja, hackad

Gör så här

Värm ugnen till 125°. Gör ett hål mitt i köttet med en vass kniv längs med fibrerna i köttet och stick in korven.

Bryn köttet i smör, krydda med salt och peppar, oregano och citronskal. Ugnsstek köttet med termometer till 68° innertemperatur. Låt vila i smörpapper ca 15 minuter. 

Tvätta apelsinen noga och skala det yttersta av skalet med en potatisskalare utan att få med det vita. Pressa ut saften. Fräs blomkål, lök, vitlök och chili i olja. Häll på buljong, lägg i apelsinskal, stjärnanis och citronsaft. Koka blomkålen sakta utan lock, tills den har lite motstånd kvar. Salta och häll i apelsinsaft. Vänd ned persiljan.

Skär upp köttet i skivor och servera till blomkålen.

Receptet är framtaget i samarbete med Malin Söderström