Mejramkryddad lammstek

Ingredienser

12 portioner

1 ½ kg benfri lammstek
2 vitlöksklyftor, delade
salt och malen svartpeppar
smör
1 msk mejram

Sås:
5 dl köttbuljong och steksky
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
salt och malen vitpeppar

Till servering:
potatisgratäng
grönsaker

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Gnid in steken med vitlök, salt och peppar. Lägg köttet i en smord ugnssäker form. 

Ställ in formen i nedre delen av ugnen och stek till innertemperatur 65°, ca 1 ½ timme. Strö mejram över steken efter 1 timme. Låt köttet vila i smörpapper 15 minuter före servering. Vipsa ur formen med vatten och ta vara de smakämnen köttet har lämnat.  

Sås:
Sila skyn från formen. Häll den i en kastrull och tillsätt  buljong. Koka upp och red av såsen med mjöl blandat med grädde. Koka upp, sänk värmen och sjud 3 minuter. Krydda med salt och peppar.

Servering:
Skiva steken tunt vid servering. Servera med såsen, potatisgratäng och grönsaker.