Murarbiff med flaggris

Inte nog med att varje rissort har en egen färg, de smakar också helt olika. Till riset serveras en hett kryddad biffgryta. En kul rätt om du vill ha italiensk tema på middagen. 

Ingredienser

4 portioner

500 g ryggbiff, strimlad
2 msk smör
salt
1 gul lök, grovt strimlad
1 vitlöksklyfta, hackad
4 st jalapenochili, urkärnade och strimlade
4 dl tomater, krossade

Grönt ris:
1 st poblanochili, urkärnad
1 msk vatten
1 ½ dl ris
2 tsk olja
½ gul lök, finhackad
3 dl grönsaksbuljong
2 msk färsk koriander, hackad
saft av ½ lime
salt

Vitt ris:
1 ½ dl ris
2 tsk olja
2 msk gul lök, riven
3 dl grönsaksbuljong
1 selleristjälk
1 vitlöksklyfta
saft av ½ lime
salt

Rött ris:
1 ½ dl ris
2 tsk olja
½ gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
½ dl tomatpuré
3 dl grönsaksbuljong
1 selleristjälk
1 persiljekvist
saft av ½ lime
salt

Gör så här

Bryn köttet i matfett och salta. Tillsätt lök, vitlök och chili. Koka upp, sänk värmen och sjud några minuter. Tillsätt tomater och sjud ytterligare ca 15 minuter tills köttet är mört.

Grönt ris:
Mixa chili och vatten. Fräs riset i olja 1 minut, tillsätt lök och chili. Häll i buljong, koriander och limesaft. Sjud ca 20 minuter. Salta.

Vitt ris:
Fräs riset i olja i 1 minut och tillsätt lök. Häll i buljong. Lägg i selleri, vitlök och limesaft. Sjud ca 20 minuter. Ta upp sellerin och vitlöken. Salta.

Rött ris:
Fräs riset i olja i 1 minut och tillsätt lök och vitlök. Tillsätt tomatpuré, blanda och häll i buljong. Tillsätt selleri, persilja och limesaft. Sjud ca 20 minuter. Ta upp sellerin och persiljan. Salta.

Servering:
Lägg upp de olika rissorterna, var och en för sig, i en form, så att de tillsammans bildar Italienska flaggan. Servera köttet till riset.