Nils-Emils lammgryta med Karl Johan-svamp

Det här är en riktigt klassisk höstgryta med lamm och Karl Johan-svamp som serveras med höstens goda, färska bönor. 

Ingredienser

4 portioner

500 g lammbog, tärnad 2 x 2 cm
salt och malen svartpeppar
2 msk smör

1 gul lök, skivad
300 g Karl Johan, i bitar
3 morötter, i bitar
2 dl köttbuljong
1 dl grädde
1 ½ msk vetemjöl
2 msk rönnbärsgelé
salt och malen vitpeppar
3 msk persilja, hackad

Till servering:
kokt potatis
vaxbönor
brytbönor

Gör så här

Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i smör och lägg över i en gryta.

Bryn lök, svamp och morot och lägg i grytan. Häll på buljong och koka upp. Sänk värmen till låg och sjud tills köttet är mört, ca 30 minuter.

Blanda samman grädde och mjöl till en redning. Rör ner den i grytan, koka upp, sänk värmen och sjud 3 minuter. Tillsätt gelé, krydda med salt och peppar och koka upp. 

Servering:
Strö persilja över grytan före servering. Servera med kokt potatis, vaxbönor och brytbönor.