Orientaliska lammfärsbullar

Bessinge Gård bjuder här på ett recept på läckra lammfärsbullar med mynta och den österländska kryddan sumak. Köttbullarna kan serveras tillsammans med en fruktig kvarngrynssallad. Serveras rätten som en del av ett julbord räcker den till 10 portioner.

Ingredienser

400 g lammfärs

salt och malen svartpeppar

1 msk sumak

½ citron, finrivet skal

2 msk färsk mynta, hackad

2 msk dill, hackad

½ msk paprikapulver

1 ägg

2 msk olivolja

Till stekning:

neutral rapsolja

Kvarngrynssallad:

4 portioner kvarngryn (havre, vete, korn eller råg), kokta i buljong

1 gul lök, hackad

½−1 röd spansk peppar, skivad

2−3 msk olivolja

½−1 citron, saften

salt och malen svartpeppar

5 dl bladpersilja, strimlad

¼ rödkålshuvud, tunt skivat

1−2 clementiner, skalade

1−2 dl granatäpplekärnor

Till servering:

grillade citroner

yoghurt

Gör så här

Kvarngrynssallad:

Blanda samman grynen med lök, chili, olja och citronsaft. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar. Låt salladen dra i 20 minuter.

Lammfärsbullar:

Blanda samman färsen med salt, peppar, sumak, citronskal, mynta, dill och paprikapulver.

Blanda ner ägget och oljan. Stek en liten provbiff och kontrollera smak och konsistens. Justera eventuellt kryddningen.

Forma färsen till avlånga små bullar eller biffar, platta till och stek dem i omgångar i olja.

Servering:

Vänd ner persilja, rödkål och clementiner i salladen. Lägg salladen på ett fat. Lägg lammköttbullarna ovanpå och toppa med granatäpplekärnor. Servera med grillade citroner och yoghurt.