Oxbringa med rotsaker

Oxbringa säljs ofta rimmad ute i butik, men skulle du hitta färsk oxbringa är det här ett enkelt och gott sätt att tillaga den. Ett riktigt långkok med härliga rotfrukter. 

Ingredienser

8−10 portioner

1,4 kg färsk oxbringa, benfri
2 msk smör 
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 dl köttbuljong
2 gula lökar, i grova bitar
2 morötter, i grova bitar
3 små palsternackor, i grova bitar
1 purjolök, i strimlor
8 potatisar, i grova tärningar

Till servering:
finklippt persilja

Gör så här

Bryn bringan i smör i en gryta. Krydda med salt och peppar. Stick i en köttermometer på det tjockaste stället.

Häll på buljong, koka upp och sänk värmen. Sjud sakta under lock ca 1 timme till innertemperatur 85°. Lägg lök, morot och palsternacka runt bringan i stekgrytan efter halva koktiden. Lägg ner potatisen ca 10 minuter före servering.

Ta upp köttet och skär det i tunna skivor. Lägg tillbaka köttet på rotfrukterna och servera direkt ur grytan. Strö persilja över före servering.