Oxkind i lergryta

Har du en lergryta i gömmorna? Eller har du hittat en på loppis? Oxkind passar förträffligt att tillaga i lergryta, eftersom köttet har mycket bindväv och därför passar bra för tillagning på lång tid och i fuktig värme. Låt dig inte avskräckas av tillagningstiden. Du kan göra en massa annat under den tid oxkinden står i ugnen. Här får du också en fin buljong att göra sås av.

Ingredienser

8 portioner

900 g oxkind
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
1 flaska rött vin
2 gula lökar, i klyftor
2 morötter, i bitar
1 kvist färsk timjan
100 g rökt fläsksvål
1 lagerblad
vatten

Garnityr:
400 g champinjoner, halverade
200 g steklök, skalade och kokta
200 g rökt sidfläsk (utan svål), i små tärningar

Du behöver också:
lergryta

Till servering:
potatismos

Gör så här

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten ca 30 minuter.

Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt i stekpanna, lägg därefter ner det i lergrytan. Tillsätt vin, lök, morot, timjan, fläsksvål och lagerblad. Fyll på med vatten så att det täcker köttet.

Ställ in grytan med köttet i kall ugn, värm till 100° och låt grytan stå i ugnen ca 8 timmar.

Ta upp köttet ur grytan och sila spadet ner i en kastrull. Koka upp spadet och krydda med salt och peppar.

Garnityr: Stek ihop svamp, lök och sidfläsk till en pytt.

Skär köttet i portionsbitar och servera med sås och garnityr, samt potatismos.