Pastej och sylta på gris med äpple, rostad lök, jordärtskockskräm och blommig sallad

Det här är en förrätt till midsommarmiddagen som kräver en del pyssel. Du kan dock göra klart allt utom salladen i förväg. 

Ingredienser

6 portioner

Pastej:
250 g grislever
250 g smör
2 tsk vetemjöl
2 tsk salt
¾ dl portvin

Sylta:
350 g rimmad kokt fläsklägg, plockad
5 dl äppelmust
½ msk gula senapsfrön
1 tsk agar agar

Jordärtskockskräm:
¾ dl rapsolja
150 g jordärtskocka, skalad
citronsaft, några droppar
salt

Till servering:
1 äpple, Granny Smith
½ dl rostad lök

Blommig sallad:
späda sallatsskott
penséer
tagetes
gräslöksblommor

Du behöver också:
2 brödformar, 1 ½ liter
plastfolie
mixer

Gör så här

Klä brödformarna med plastfolie. 

Pastej:
Värm ugnen till 90°. Smält smöret och låt det svalna. Mixa lever, smör, mjöl, salt och vin till en slät smet. Sila smeten och häll sedan upp den i ett 1 ½ cm lager i den ena formen. Grädda i ugn 20 minuter. Ta ut formen och kyl ner pastejen i formen. 

Sylta:
Koka upp äppelmust, senapsfrön och agar agar. Blanda ner köttet i buljongen. Häll ner i den andra formen och ställ i press. 

Jordärtskockskräm:
Koka jordärtskockorna mjuka i saltat vatten, häll av och låt ånga av. Mixa till en slät kräm med oljan. Salta och tillsätt citronsaften. Kyl ner.

Servering:
Skär äpplet i stavar. Blanda samman salladen. Den kan varieras med andra ätliga blommor och/eller andra salladssorter efter säsong. Skär pastejen i skivor och syltan i tärningar. Lägg upp pastejen och toppa med sylta, jordärtskockskräm, äpple och blommig sallad.