Pastrami

Pastrami är ett exempel på hur tillagning och kryddning gör hela rätten. Klassisk pastrami saltas, ugnssteks och röks lätt. Det sista momentet går bra att hoppa över för hemmakocken. Servera pastrami som smörgåspålägg, som kallskuret på en buffé eller ha på lut i kylen att servera till snabblagade lätta luncher.

Ingredienser

1 pastrami

1,2 kg färsk skinka
1 liter vatten
1 dl salt
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk vitpapprkorn
1 ½ tsk torkad grönpeppar
2 tsk rosépepparkorn
2 tsk korianderfrön
1 ½ msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
2 tsk torkad mejram
1 tsk torkad basilika

Gör så här

Dag 1:
Koka upp vattnet och saltet. Kyl lagen, lägg i köttet och ställ svalt i 2 dygn.

Dag 3:
Värm ugnen till 125°. Blanda samman kryddorna. Ta upp köttet ur lagen och klappa in kryddorna.

Stek köttet till en innertemperatur på 70°. Svep in köttet i folie, låt svalna och kyl.

Skär upp i tunna skivor före servering.

Tips:

Pastrami kan också göras av nötkött. Använd då ytterlår, innanlår eller fransyska.