Pepparrotskött

Pepparrotskött är klassisk husmanskost och passar perfekt att servera en kulen dag. Visst går det bra att använda pepparrot på tub, men allra bäst blir rätten om du använder färsk pepparrot.

Ingredienser

8−10 portioner

1,4 kg nötkött med ben (högrev eller märgpipa)
2 liter vatten
1 ½ tsk salt
1 gul lök, i bitar
1 morot, i bitar
2 persiljekvistar
10 vitpepparkorn
1 lagerblad

Pepparrotssås:
8 dl buljong från köttkoket
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
½ −1 dl pepparrot, finriven färsk
½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar

Till servering:
finriven färsk pepparrot
kokt potatis
ugnsrostade morötter

Du behöver också:
hålslev

Gör så här

Koka upp vatten och salt i en gryta. Lägg ner köttet. Häll eventuellt på mer vatten så att det täcker köttet. Lägg på locket och koka upp. Skumma med hjälp av hålsleven.

Lägg ner lök, morot, persilja och kryddor. Koka upp, sänk värmen och låt kött och grönsaker sjuda under lock tills köttet känns mört, 1 ½−2 timmar.

Låt köttet vila i buljongen 15-20 minuter. Ta sedan upp det, ta bort benet och skär köttet i skivor. Mät upp och sila buljongen. Koka ihop buljongen tills ca 8 dl återstår.

Sås:
Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med buljongen, lite i taget. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda 3−5 minuter. Tillsätt grädden och smaksätt med pepparrot, salt och peppar.

Skär upp köttet i skivor och servera tillsammans med såsen eller skuret i bitar blandat med såsen. Bjud kokt potatis och extra pepparrot till.