Pepparstekt karré med potatis-fetaost-auberginegratäng och ingefärssyltad muscatpumpa

Det här är en riktig festmiddag med en älskad styckningsdel, fläskkarré. 

Ingredienser

8 portioner

1,2 kg kg fläskkarré
3 msk svartpeppar, grovmalen
1 ½ msk Sechuanpeppar, grovmalen
1 ½ msk rosépeppar, grovmalen
1 tsk salt
40 g smör

Ingefärssyltad pumpa:
600 g muscatpumpa, tärnad 3 cm
1 dl ättikssprit
1 dl vatten
½ msk salt
½ msk senapsfrö
2 dl strösocker
2 msk färsk ingefära, finstrimlad
1 röd chili, finstrimlad

Gratäng:
1,2 kg potatis, skivad
1 gul lök, skivad
500 g aubergine, skivad
2 msk smör
2 msk olivolja
25 g smör
150 g fetaost, skivad
salt och malen vitpeppar
3 dl grädde
5 dl mjölk

Sås:
3 dl kalvfond
2 msk majsstärkelse + vatten
1 tsk kinesisk soja
malen vitpeppar

Till servering:
400 g sockerärter
salt

Gör så här

Värm ugnen till 175º. Dela karrén på längden och bind runt den med steksnöre. Blanda samman pepparsorterna och saltet, och klappa in i köttet. Bryn köttet i smör och lägg över det i en ugnssäker form. Stek i ugnen till innertemperatur 80º, ca 45 minuter. Låt köttet vila i smörpapper 15 minuter före servering. 

Syltad pumpa:
Koka upp ättika, vatten och övriga ingredienser. Lägg i pumpan och koka mjuk ca 15 min. Ta upp den och koka ihop lagen något. häll den över pumpan och ställ kallt.

Gratäng:
Fräs löken mjuk i smör. Fräs  auberginen i olivolja. Varva aubergine, lök och potatis med fetaost i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar och häll på grädden och mjölken. Gratinera i ugnen ca 40 min.

Sås:
Koka upp fonden. Rör ut majsstärkelsen med vatten och red av såsen. Koka 3 minuter. Krydda med soja och peppar.

Lägg sockerärterna i en skål. Koka upp lättsaltat vatten och häll det över ärterna i skålen. Låt stå någon minut, häll bort vattnet och låt ärterna rinna av. Salta före servering. 

Servering: 
Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Servera det med ärter, pumpa, sås och gratäng. 

Receptet är framtaget i samarbete med Bon Appetit