Pizza med skinka

Köpt pizza i alla ära, men hur gott är det inte med hemlagad? Kokt, rimmad skinka är toppen att toppa med. Ett bra sätt att ta tillvara rester av julskinka, till exempel. 

Ingredienser

4 portionspizzor

Deg:
2 ½ dl vatten, 37°
½ pkt jäst
1 krm salt
3 ½ dl siktat dinkelmjöl
3 ½ dl fullkornsmjöl av dinkel
2 krm torkad oregano eller basilika

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad

Fyllning, per person:
½ dl riven ost
125 g kokt rimmad skinka, strimlad
2 färska champinjoner, skivade

Till servering:
vitkålssallad

Gör så här

Deg:
Blanda samman mjöl och salt. Mät upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet. Blanda ner mjölet, lite i taget. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.

Värm ugnen till 250-275°.

Tomatsås:
Häll tomatkross i en kastrull och koka upp. Krydda med tomatpuré, salt och svartpeppar. Låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter. Tillsätt vitlök och rör om.

Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till 4 portionspizzor och lägg på en bakplåt. Bre på tomatsås, strö över ost, skinka och champinjoner.

Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Osten ska börja "bubbla" och få vacker färg. Strö eventuellt över torkad oregano före servering.

Servera pizzan med vitkålssallad. 

Tips:
Du kan även kavla ut degen till två avlånga pizzor.