Det här är en gammaldags söndagsmiddag som nog kan räknas till svensk husmanskost. Griskött trivs fint med söta plommon, och såsen blir härligt len.
Plommonspäckad karré
Ingredienser
8 portioner
1 kg fläskkarré, benfri
1 påse katrinplommon, halverade
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 mjöliga äpplen, i klyftor
Sås:
3 dl sky och vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
2 ½ msk vetemjöl
2 dl grädde
2 tsk soja
salt och vitpeppar
Till servering:
potatis
lättkokta grönsaker
Gör så här
Värm ugnen till 175°. Skär små fickor i köttet med en vass kniv. Späcka med plommon, men spara några. Gnid in köttet med salt och peppar och lägg i ugnssäker form.
Stek köttet i nedre delen av ugnen till innertemperatur 80°, ca 1 timme. Låt äppelklyftor och resterande plommon steka med mot slutet. Låt köttet vila i smörpapper ca 15 minuter.
Sås:
Sila skyn i en kastrull. Tillsätt fond och vatten tills det blir 3 dl. Red med vetemjöl utrörd i lite grädde. Tillsätt resten av grädden, koka upp, sänk värmen och sjud ca 3 minuter. Krydda med soja, peppar och salt.
Servering: Skär upp köttet i skivor och servera det med sås, potatis, äppelklyftor, plommon och varma grönsaker.