Porterstek

Kött med mycket bindväv och lite fett behöver sjuda länge för att bli mört och välsmakande. Här får köttet smak av såväl vinbärssaft som porter. Ofta säljs nätade stekar av nötkött under namnet ’nötstek av bog’ eller ’nötstek av fransyska’. Det är en sådan bit du ska använda till porterstek.

Ingredienser

8 portioner

1,4 kg nötstek (fransyska eller bog)
33 cl porter
1 dl koncentrerad svart vinbärssaft
1 dl kinesisk soja
vatten
1 tsk timjan
10 enbär
10 svartpepparkorn
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 köttbuljongtärningar (eller 2 msk koncentrerad kalvfond)

Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl kokspad
1 dl grädde

Till servering:
lättkokta grönsaker

Gör så här

Häll porter, vinbärssaft och soja i en stor kastrull. Tillsätt timjan, enbär, svartpeppar, lök och vitlök. Smula ner buljongtärningar eller häll på fond. Koka upp vätskan och lägg sedan ner köttet. Komplettera med vatten så att vätskan täcker köttet. 

Stick in köttermometerns rör på det tjockaste stället i köttet. Koka upp igen.

När rätten kokat upp igen, lägg på lock, sänk värmen till låg och sjud ca 1 ½ timme, eller tills köttet har en innertemperatur på 75°. Ta då upp köttet och sila kokspadet. 

Sås:
Smält smöret, rör ner mjöl och späd med kokspad under vispning. Koka upp och sjud 3−5 minuter. Rör ner grädde. Ställ åt sidan och hetta sedan upp såsen före servering.

Skär upp steken i tunna skivor och servera den med potatis, grönsaker och sås.