Äppelskinka

Äpple och griskött passar fint ihop. Här kokar vi en fin skinkstek i äppeljuice och får på köpet en toppenfin buljong att laga en god sås av.  

Ingredienser

8 portioner

1 kg färsk skinka
2 dl koncentrerad äppeljuice
1 liter vatten
2 tsk salt
2 msk soja
1 bit hel ingefära
10 kryddnejlikor
1 lagerblad
1 gul lök, klyftad

Sås:
5 dl buljong
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde

Till servering:
kokt potatis
gröna ärter

Gör så här

Koka upp äppeljuice, vatten, salt, soja, ingefära, kryddnejlikor, lagerblad och lök. Lägg i köttet och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda. Vänd köttet efter 30 minuter. Sjud under lock till innertemperatur 65°, sammanlagt drygt 1 timme.

Låt köttet ligga kvar i buljongen 20 minuter. 

Sås:
Sila och mät upp 5 dl buljong och häll den i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden. Rör ner redningen i buljongen. Sjud 5 minuter.

Servering:
skär upp köttet i skivor och servera det med såsen, kokt potatis och ärter.