Pumpapaj med bacon och purjolök

Matig filodegspaj fylld med rostad butternutpumpa, knaprigt bacon och purjolök. Lika god varm som kall.

Ingredienser

250 g färdig filodeg

Fyllning:

1 butternutpumpa, i 1 cm tärningar

1 msk neutral rapsolja

½ tsk salt

280 g bacon, strimlat

2 gula lökar, finhackade

2 purjolökar, strimlade

½ kruka timjan, hackad

1 msk vetemjöl

2 dl kycklingbuljong

Sallad:

60 g rucolablad

100 g fetaost, smulad

250 g cocktailtomater, halverade

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Lägg pumpatärningarna i en smord ugnssäker form. Strö över salt och droppa över olja, och rosta i ugn ca 15 minuter eller tills tärningarna är mjuka.

Lägg baconet i kall stekpanna, hetta upp och stek baconet krispigt i fettet som smälter ut. Ta upp och lägg på hushållspapper att rinna av. Lägg löken i baconfettet i pannan, tillsätt purjolök och timjan, och fräs tills löken fått färg.

Lägg över i en kastrull, pudra över mjölet och blanda samman. Häll på buljongen, tillsätt baconet och den rostade pumpan, och hetta upp under omrörning. När blandningen tjocknat, smaka av och justera kryddningen med salt.

Lägg filodegen i lager i en oljad ugnssäker form. Pensla med olja mellan varje lager. Häll i fyllningen, vik in filodegen och grädda pajen i ugnen ca 20 minuter. Blanda samman rucola, fetaost och tomater till salladen. Servera den till pajen.