Quiche Lorraine

En klassisk paj med tärningar av ost och rökt sidfläsk. Tillaga den i förväg, så behöver du bara lägga upp den vid servering. Pajen är lika god ljummen som kall. Skär den i stora portioner och servera som varmrätt, eller i mindre till förrätt, mingel eller buffé. 

Ingredienser

4 portioner

300 g rökt sidfläsk, i tärningar
150 g ost (med stark smak), i små tärningar

Botten:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör, kylskåpskallt
2 msk kallt vatten

Fyllning:
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 krm svartpeppar

Till servering:
grönsallad

Du behöver också:
En pajform, 25 cm i diameter

Gör så här

Botten:
Hacka samman mjöl, salt, och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut degen något och linda in den i plastfolie. Låt den ligga i kylskåp, ca 30 minuter. Värm ugnen till 200°.

Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kant på pajformen. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen, ca 10 minuter. Ta bort folien.

Lägg fläsk och ost i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Krydda med peppar. Häll på äggstanningen och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30-40 minuter.

Låt pajen svalna och skär upp i portionsbitar. Servera med grönsallad.