Rabo de Toro, oxsvansragu på spanskt vis

Trött på gamla vanliga recept? Då ska du göra ett långkok med spansk inspiration. Traditionellt serveras köttet på ben, men om du vill kan du rensa köttet och servera det i såsen utan ben. Den här rätten är mustig och välsmakande, och imponerar på dina gäster. 

Ingredienser

6 portioner

1,2 kg oxsvans med ben
salt och malen vitpeppar
2 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
5 vitlöksklyftor, hackad
1 morot, i tunna skivor
2 stora tomater, hackade
2 gröna paprikor, hackade
5 dl vitt vin
5 dl mörk oxbuljong
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad oregano
½ tsk torkad rosmarin
½ tsk paprikapulver
8 svartpepparkorn
2 lagerblad

Till servering:
hackad färsk rosmarin

Gör så här

Krydda oxsvansen med salt och peppar. Hetta upp olivolja i en stor gryta. Fräs köttet på medelvärme tills det får en fin yta. Ta upp och lägg åt sidan.

Fräs lök och vitlök i grytan tills löken har gyllengul färg. Lägg tillbaka oxsvansen och tillsätt morot, tomat och paprika. Häll på vin och buljong och tillsätt kryddorna. Blanda, koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme.

Låt sjuda under lock 3-5 timmar. När köttet lossnar från benen är rätten färdig. Om såsen inte är tillräckligt tjock, ta upp köttet, koka upp och låt sjuda utan lock på hög värme till önskad konsistens.

Servera rätten i djup tallrik, häll först i av såsen och placera sedan köttet ovanpå. Strö över färsk rosmarin. 

Liknande recept