Rödvinsbräserad lammlägg, selleripuré, glaserade morötter och röda linser

Det här är ett riktigt elegant recept som kräver goda matlagningskunskaper. En riktigt mustig och värmande höstmiddag. 

Ingredienser

8 portioner

1,2 kg lammlägg, med ben
salt och malen vitpeppar
smör
1 morot, i bitar
1 gul lök, i bitar
50 g rotselleri, i bitar
1 msk tomatpuré
3 ½ dl rött vin
1 lagerblad
2 kvistar färsk timjan
2 msk majsstärkelse + vatten

Du behöver också:
bindgarn

Selleripuré:
150 g rotselleri, i bitar
1 dl mjölk
½ dl vatten
100 g potatis
½ dl olivolja
salt och malen vitpeppar

Timjanglaserade knippmorötter:
8 knippmorötter
2 msk flytande honung
1 msk färsk timjan, hackad

Linser:
150 g röda linser
3 dl hönsbuljong
100 g sockerärter, strimlade
vatten + salt
salt och malen vitpeppar

Gör så här

Bena ur läggen och putsa bort de största senorna. Spara ben och paryrer (puts). Krydda köttet med salt och peppar, och bind ihop med bindgarn.

Bryn kött, ben och paryrer i smör i en gryta tillsammans med morot, lök och selleri. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare 1 minut.

Häll på vinet, koka upp och koka kraftigt 5 minuter. Tillsätt lagerblad, timjan och vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 1 timme eller tills köttet är mört.

Ta upp köttet, sila och reducera buljongen till hälften. Red med majsstärkelse utrört i vatten.

Selleripuré:
Koka sellerin i mjölk och vatten tills den är helt mjuk. Koka potatisen. Sila av kokspaden och passera selleri och potatis var för sig. Blanda sedan samman, vispa in olivolja och krydda med salt och peppar.

Timjanglaserade knippmorötter:
Koka morötterna i saltat vatten ca 3 minuter och vänd dem i honung och timjan.

Linser:
Koka linserna i buljong på låg värme ca 8 minuter. Blanchera ärterna i saltat vatten och blanda samman med linserna. Krydda med salt och peppar.

Servering:
Ta bort bindgarnet och skiva upp köttet. Nappera med rödvinsky och servera med tillbehören.