Rimmat kött

Det här är ett recept på hur du rimmar och kokar kött av gris, nöt eller lamm. Receptet är för 3 kg kött. Du kan naturligtvis även rimma kött med ben. Beräkna då ungefär dubbelt så mycket i vikt per portion.

Ingredienser

24 portioner

3 kg benfritt kött av nöt-, gris eller lamm
(bog, bringa, lägg eller stek)

Rimningslag:
5 liter vatten
800 g salt
100 g socker
ev. svartpepparkorn, enbär och/eller timjan

Koklag:
Vatten så att det täcker
2 gula lökar, delade
3 morötter, i mindre bitar
10 vitpepparkorn

Gör så här

Koka upp vattnet med kryddorna och låt det svalna. Lägg köttet i en rymlig bunke och häll över lagen. Låt stå svalt i ungefär 2 veckor.

Kokning:
Lägg det rimmade köttet i en kastrull. Stick i en köttermometer och var noga med att hela röret hamnar mitt i köttet där det är som tjockast.

Slå på vatten så att det täcker, tillsätt morot och lök samt peppar. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills innertemperaturen är 65°C. Det tar mellan 2 och 2 ½ timme.

Ta upp köttet ur lagen och sila den. Kyl kött och lag var för sig. När du ska äta köttet tar du så mycket som går åt och värmer det i koklagen.

Serveringstips:
-Varmt rimmat kött passar bra att servera med ugnsbakade rotfrukter och pepparrotssås.
-Till kallt rimmat kött passar potatismos eller blomkålsmos och grönsaker.