Halstrad fläsklägg med honungsglaserade rotfrukter, senapskräm och timjanssky

Är rimmad, kokt fläsklägg festmat? Ja, verkligen! I alla fall serverad på det här festliga sättet, halstad och med ugnsbakade rotfrukter och en härlig senapskräm. Det går alldeles utmärkt att koka köttet dagen före serveringstillfället. Receptet är för 10 personer. Receptet vann silvermedalj i tävlingen Smarta Kocken 2006.

Ingredienser

10 personer

1 ½ kg rimmad fläsklägg
3 liter vatten
2 gula lökar, i klyftor
15 kryddpepparkorn
10 lagerblad
7 kanelstänger
5 g färsk ingefära i tärningar

Honungsglaserade rotfrukter:
10 potatisar, skivade
4 morötter, skivade
4 gulbetor, skivade
4 rödbetor, skivade
3 msk rapsolja
½ dl flytande honung
1 msk flingsalt

Senapskräm:
300 g färskost, typ Philadelphia
4 msk skånsk senap
1 krm salt

Timjanssky:
5 dl vatten
2 msk konc kalvfond
1 tsk socker
1 dl färsk timjan, plockad

Till dekoration:
färsk timjan

Gör så här

Koka upp vatten och lägg ner fläskläggen. Vattnet ska precis täcka köttet. Skumma köttet och lägg sedan ner kryddorna.

Koka upp, sänk värmen till låg och sjud under lock ca 1 timme och 20 minuter, eller till innertemperatur 72˚. Ta då upp läggen för att vila i smörpapper ca 15 minuter.

Honungsglaserade rotfrukter:
Värm ugnen till 200˚. Lägg bakplåtspapper i en stor och en liten ugnssäker form. Lägg rödbetorna i den lilla formen och resten av rotfrukterna i den stora. Tillaga rotfrukterna i ugnen ca 30 minuter. Ringla över honung och strö över salt.

Senapskräm:
Rör färskosten smidig. Rör ner senap och salt. Ställ kallt till servering.

Timjanssky:
Blanda samman vatten, koncentrerad kalvfond och socker i en kastrull. Koka upp, sänk värmen till medel och koka ihop vätskan till hälften. Mixa ner timjan i skyn.

Servering:
Skär upp köttet i centimetertjocka skivor. Halstra skivorna i het torr panna. Servera köttet nyhalstrat tillsamman med rotfrukterna och timjanskyn. Dekorera med färsk timjan.