Rökt lammstek med kryddtomater, limeyoughurt och sesamflarn

Om du har tillgång till en röklåda eller ett rökskåp kan du röka din lammstek själv. Först ska köttet rimmas innan det röks, och sedan tillagas det färdigt i ugn. Du får också förslag på goda tillbehör. Det här receptet kan du använda som grundrecept för rökt lammstek. 

Ingredienser

8 portioner

1 kg benfri lammstek
4 msk socker
2 msk salt
vitpeppar
rökspån

Kryddtomater:
40 körsbärstomater, skållade, skalade
1 liter vatten
250 g socker
skalet av 1 apelsin
skalet av 1 citron
en bit ingefära
2 stjärnanis
12 kryddpepparkorn
150 g blandad sallad och skott

Sesamflarn:
100 g florsocker
70 g svart sesamfrö
70 g skirat smör
35 g vetemjöl
2 msk färskpressad apelsinjuice
flingsalt

Limeyoghurt:
4 dl matyoghurt eller tjock yoghurt
2 lime, saft och finrivet skal
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Gnid in köttet med socker, salt och peppar. Lägg kallt ca 5 timmar.

Låt köttet bli rumstempererat. Värm ugnen till 100°. Rök köttet i låda cirka 8 minuter. Låt köttet stå i ugnen tills innertemperaturen blir 65°, ca 1 timme. Ta ut köttet och låt det svalna. Kyl. 

Kryddtomater:
Koka upp vatten, socker, citrusskal och kryddor. Låt svalna och lägg i tomaterna. Låt dra minst ett 24 timmar.

Sesamflarn:
Blanda samtliga ingredienser till flarnen och låt stå 1 timme. Sätt ugnen på 180°. Klicka ut flarn på bakmatta eller bakplåtspapper och grädda ca 8 min. Strö på salt efter halva tiden.

Limeyoghurt:
Blanda yoghurt, skal och saft av lime. Smaka av med salt och peppar.

Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor och servera det med tillbehören.