Örtbakad grissida och filé med ugnsbakad färskpotatis och jordgubbssalsa

Ett recept med jordgubbar och färskpotatis, det är verkligen svensk sommar. Kanske något att servera på själva midsommarafton?

Ingredienser

4 portioner

300 g fläskfilé
salt och malen vitpeppar

Sida med örtmix:
300 g färskt sidfläsk utan svål, i 4 bitar, ca 3 cm tjock
1 kruksallat
½ tråg rucolablad (70 g)
1 kruka färsk basilika
2 vitlökskyftor, skalade
½ dl olivolja
salt och malen vitpeppar

Jordgubbssalsa:
300 g jordgubbar
1 schalottenlök, finhackad
½ röd chili, hackad
salt och svartpeppar

Ugnsbakad färskpotatis:
750 g färskpotatis, tvättad
4 kvistar färsk timjan, repade
1 msk olivolja
300 g zucchini, tjockt skivad
3 vårlökar, i bitar
250 g sockerärter
flingsalt och grovmalen svartpeppar

Du behöver också:
mixer

Gör så här

Jordgubbssalsa:
Mosa jordgubbarna grovt med gaffel. Tillsätt lök, chili och kryddor. Ställ kallt.

Värm ugnen till 175°. Krydda filén med salt och peppar och stek i ugn till innertemperatur 65°, ca 25 minuter. Låt köttet vila i smörpapper till servering. 

Ugnsbakad färskpotatis med grönsaker:
Höj ugnstemperaturen till 200°. Lägg potatisen i en ugnssäker form och strö över timjan. Ringla över olja. Stek i ugn ca 30 minuter. Tillsätt zucchini, vårlök och ärter efter halva tiden. Vänd någon gång under tiden. Krydda med salt och peppar.

Sida med örtmix:
Mixa sallat, rucola, basilika och vitlök. Tillsätt oljan lite i sänder. Krydda med salt och peppar. Lägg fläsket i en ugnssäker form. Täck ovansidan med örtmixen och stek i ugn 200° ca 20 minuter.

Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Värm filéskivorna i ugnen ca 5 minuter före servering.

Servering:
Skär sidan i serveringsportioner. Lägg upp sida, fläskfilé, potatis med grönsaker på tallrikar. Servera med jordgubssalsan.