Rumpstek med kryddsmör

Det här receptet kan du använda som grundrecept för rumpstek i skivor. Rumpsteken skärs ut ur styckningsdelen rulle. Det här är en gammal restaurangklassiker, vars recept nu kommer till heders igen. Skivor av rumpstek ska vara långsmala och ha en liten fettrand. Köttet steks inte helt igenom, utan ska vara lätt rosa i mitten.

Ingredienser

4 skivor rumpstek, á 150 g
salt och malen vitpeppar
smör att steka i

Kryddsmör:
2 dl vitt vin
1 stor schalottenlök
1 msk koncentrerad köttfond
75 g smör
1 msk finhackad persilja
1 tsk pressad citronsaft
salt och malen vitpeppar

Till servering:
sparris
pommes frites

Gör så här

Börja med att förbereda de tillbehör du tänkt servera till köttet.

Kryddsmör:
Skala och hacka schalottenlöken fint. Häll vinet, löken och köttfonden i en liten kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud tills bara lite vätska återstår. Låt lökblandningen svalna och blanda sedan samman med smör och persilja. Krydda med salt, peppar och citron. Kyl kryddsmöret till servering.

Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp smöret i en stekpanna, och lägg ner köttet när smöret har tystnat. Stek köttbitarna ca 2 minuter per sida.

Servera genast med kryddsmöret, sparris och pommes frites.