Skinkrulle med baconsås

Den här fyllda rullen med sin härliga baconsås är ett annorlunda alternativ till en klassisk söndagsstek. Den passar bra när ni är många runt bordet. Receptet kan dubbleras. 

Ingredienser

8 portioner

1 kg skinkstek
3 msk senap
2 tsk örtsalt
1 tsk strösocker
1 tsk lökpulver
1 tsk citronpeppar
50 g smör
150 g ost, skivad
250 g bacon, strimlad
2 msk persilja, finhackad
2 msk örtkryddor, finhackade (oregano, basilika, timjan)
½ purjolök, finstrimlad eller 1 knippa gräslök
2 tsk rosmarin

Du behöver också:
bindgarn

Sås:
2 gula lökar, hackade
1 ½ msk smör
3 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
2 dl grädde
3 skivor bacon, strimlat

Till servering:
kokt potatis
vinbärssylt eller gelé

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Skär en 2 cm djup skåra längs med hela köttbiten på ovansidan. Vinkla kniven och skär nästan ut till sidan åt båda hållen. Fläk ut köttet till en tunn platta. 

Bred på senap och krydda med örtsalt, socker, lökpulver och peppar. Hyvla över smöret med osthyvel, lägg på ost och bacon. Strö över persilja, örtkryddor och purjo. Rulla ihop skivan tätt som en rulltårta. Bind upp den med bindgarn. 

Lägg över i en smord ugnssäker form och strö över rosmarin. Stek till innertemperatur 65°, ca 45 min. Låt vila i smörpapper 15 minuter. Ta bort snöret. 

Baconsås:
Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt fond, vatten och grädde. Koka upp och koka ihop något. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Blanda ner hälften i såsen och spara resten till garnering.

Servering:
Skär upp köttet i 2 cm tjocka skivor. Strö över baconet och servera med kokt potatis, baconsås, svartvinbärssylt eller gelé.