Skinkstek i lergryta

En välsmakande söndagsstek med grönsaker och allt. Kött tillagat i lergryta sjuder långsamt och får inte så mycket färg, men mycket smak. På 1970-talet lanserades lergrytan i Sverige, och blev en storsäljare. Argumenten för matlagning i lergryta var att näringsämnen och vitaminer bevarades i maten. En annan bra sak med lergryta är att den sköter sig själv och du kan göra annat under tiden maten står i ugnen.

Ingredienser

8 portioner

1 kg färsk skinka, benfri
salt och malen vitpeppar
2 msk torkad timjan

Grönsaksblandning:
2 persiljerötter, i bitar
1 morot, i bitar
1 purjolök, i skivor
1 zucchini, i bitar

Gräddsås:
buljongen från grytan
2 dl grädde
2 tsk kinesisk soja

Du behöver också:
en lergryta

Gör så här

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten. Gnid in steken med salt, peppar och timjan. Lägg alla grönsaker i lergrytan.

Stick en köttermometer i köttet och lägg det överst. Ställ in grytan i ugnen och sätt den på 175°. Låt grytan stå i ugnen i 1- 1 ½ timme. Köttet ska ha en innertemperatur på 85°. Ta upp köttet.

Sås:
Sila av buljongen från grönsakerna. Håll kött och grönsaker varma. Häll buljongen i en kastrull tillsamman med grädde och soja. Koka upp och sjud på medelvärme tills såsen kokat ihop.

Skär tunna skivor av steken och servera med sås och grönsaker.