Skånsk kalops

Husmanskost på nytt sätt. Förr redde man alltid såser med vetemjöl, nu kan du mixa grönsaker istället och få en tjock och mustig sås även utan mjöl.

Ingredienser

8−10 portioner

1,4 kg högrev
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
3 morötter, i bitar
3 gula lökar, i klyftor
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
8 dl oxbuljong

Till servering:
kokt potatis
inlagda rödbetor

Du behöver också:
mixerstav

Gör så här

Skär köttet i jämnstora tärningar, 3 x 3 cm. Krydda med salt och peppar. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en gryta.

Bryn morötter och lök i samma panna, och lägg över i grytan. Lägg ner kryddpeppar och lagerblad och häll på buljongen.

Koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt sjuda under lock på svag värme, tills köttet är mört, ca 1 timme.

Ta upp kött, lagerblad och hälften av morotsbitarna. Mixa resten med mixerstav till en slät sås. Lägg tillbaka kött och morotsbitar i såsen och hetta upp före servering.

Tips:
Blev det rester? Kalops passar i matlåda eller att frysa in.