Slottstek

En riktig söndagsstek som serveras med sin speciella sås som smaksätts med ansjovis. Medan steken puttrar i sin gryta hinner du pyssla ihop alla klassiska tillbehör. Det här smakar precis som hemma hos farmor eller mormor.

Ingredienser

8−10 portioner

1,4 kg nötstek, nätad fransyska eller lilla fransyskan
2 msk smör 
1 ½ tsk salt 
1 krm svartpeppar 
3 rödlökar, i bitar
3 små morötter, i bitar
6 kryddpepparkorn 
10 svartpepparkorn 
1 lagerblad 
6 ansjovisfiléer 
1 msk rödvinsvinäger 
3−4 dl vatten

Sås:
½ dl portvin
½ dl sherry eller madeira
5 dl vätska (steksky och vatten eller grönsaksspad)
2 msk koncentrerad kalvfond
3 msk vetemjöl
1−1 ½ dl grädde

Tillbehör:
kokta grönsaker (brysselkål, morötter och broccoli)
kokt potatis
ättikgurka
röd vinbärsgelé

Gör så här

Bryn köttet i smör i en stekgryta och krydda med salt och peppar. Lägg lök och morötter vid sidan av steken. Tillsätt krydd- och svartpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, vinäger och vatten.

Koka upp, sänk värmen och låt brässera under lock på svag värme cirka 1 ½ timme. Ös steken då och då med stekskyn som bildas. Innertemperaturen ska vara 70°. Ta då upp köttet och låt det vila 15 minuter.

Sås:
Sila stekskyn från grytan och mät upp vätska, portvin och sherry i en kastrull. Vispa eller rör ut mjölet helt slätt i grädden. Häll redningen under vispning i vätskan. Koka upp, sänk värmen till låg och låt såsen sjuda 3−5 minuter.

Skär upp steken i tunna skivor. Servera köttet med såsen, potatis, grönsaker och tillbehör.