Sommarskinka med kall örtsås

Rimmad skinka säljs numer inte bara till jul. Då och då hittar vi påskskinka, helgskinka eller sommarskinka i charkdisken. Det här är praktisk mat som räcker till många mål, matlåda eller smörgåspålägg. 

Ingredienser

8 portioner

1 kg rimmad skinka, nätad
10 svartpepparkorn
1 gul lök, i klyftor
persiljekvistar

Kall örtsås:
2 dl gräddfil
1 äpple, grovrivet
1 msk fransk senap
salt och vitpeppar
1 tsk dragon
½ dl gräslök, finskuren
½ dl persilja, finhackad

Till servering:
färskpotatis
sockerärter
morötter

Gör så här

Låt nätet sitta kvar och spola skinkan i kallt vatten. Lägg sedan över skinkan i en gryta och häll på vatten så täcker. Tillsätt peppar, lök och persiljekvistar. Koka upp och sjud under lock till innertemperatur 65°. Låt skinkan svalna i spadet och kyl den sedan. 

Kall örtsås:
Blanda samman ingredienserna till såsen och ställ kallt till servering.

Servering:
Skär skinkan i tunna skivor. Servera den varm eller kall med kokt färskpotatis, kokta grönsaker och sås.