Souvlaki med tzatziki

Små spett med kuber av griskött serverade med tzatziki får verkligen tanken att gå till Grekland. Särskilt om du kryddar köttet med olivolja, vitt vin och örter. Grilla i panna eller på träkolsgrill.

Ingredienser

4 portioner

600 g picnicbog, i 2 x 2 cm-tärningar

Marinad:
1 dl olivolja
2 msk pressad citronsaft
½ dl vitt vin
1 tsk torkad oregano
salt och malen vitpeppar

Du behöver också:
grillspett av trä eller metall

Tzatziki:
5 dl grekisk yoghurt
1 slanggurka
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk citronsaft, pressad
2 tsk olivolja
salt och malen vitpeppar

Till servering:
sallad
klyftpotatis

Gör så här

Lägg köttet i en skål. Blanda samman olja, citronsaft, vin och kryddor till marinaden. Häll marinaden över tärningarna och marinera köttet i 2−3 timmar.

Lägg grillspetten i blöt i 30 minuter, om du använder träspett. Trä sedan köttet på grillspetten.

Tzatziki:
Riv gurkan grovt. Lägg gurkstrimlorna på ett fat och strö över salt. Låt stå och dra 10 minuter och krama sedan vattnet ur gurkan.

Blanda samman yoghurt, vitlök och olivolja. Tillsätt gurkan. Krydda med salt, peppar och några droppar citronsaft. Låt tzatzikin stå och dra i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.

Grilla spetten i grillpanna 3−4 minuter per sida. Vänd ofta. Servera med tzatziki och sallad samt eventuellt med klyftpotatis.

Tips:
Grilla souvlaki på träkolsgrill. När du har en fin, grå glödbädd ska spetten grillas ca 6 minuter per sida. Grilla spetten ganska långt från glöden och vänd ofta.