Stekt biff i skivor, grundrecept

Vill du hjälpa oss?

Svara på ett par snabba frågor om svensktkött.se. Tack!

Till enkäten

Ingredienser

4 portioner

4 skivor biff á 125 g
salt och malen vitpeppar
smör till stekning

Gör så här

Ta fram köttet så det blir rumstempererat. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta.

Krydda köttet med salt och peppar.

Hetta upp pannan och klicka i smör. Lägg i köttet då smöret tystnat. Täck inte mer än 2/3 av pannans yta, annars blir pannan kall. Vid för låg värme uppstår ingen Maillardreaktion och köttet blir mer kokt än stekt.

En biff som är 1 ½ cm tjock ska stekas 2-3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan.

När köttsaften tränger upp ordentligt är det lätt rött/rosa ca 60º, när det har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt ca 65º och när köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt ca 70º.

Tips på tillbehör:

-Grovriven pepparrot och sky med råstekt potatis.

-Vitlöksfrästa champinjoner och potatisgratäng.

-Aromsmör med t ex örtkryddor och bakad potatis.

Mer information

Märket Svenskt kött

God mat och bra råvaror hör ihop. Märket svenskt kött betyder att all köttråvara är svensk. Läs mer om märket Svenskt kött! Läs mer


Därför svenskt kött

Vår uppfattning är enkel: ät bra kött när du äter kött. Läs mer

Kalender