Stekt biff i skivor

Det här receptet kan du använda som grundrecept för att steka biff i panna. Här är det tjockleken på köttskivan som avgör hur lång tid den ska tillagas. Välj passande tillbehör i ingredienslistan.

Ingredienser

4 portioner

4 skivor biff á 125 g
salt och malen vitpeppar
smör till stekning

Till servering:
råstekt potatis, potatisgratäng eller bakad potatis
sky, kryddsmör, rödvinssås eller bearnaisesås
vitlöksfrästa champinjoner och/eller lättkokta grönsaker

Gör så här

Förbered de tillbehör du tänkt servera till köttet, så att du kan servera köttet nystekt.

Ta fram köttet så det blir rumstempererat. Torka av köttet så ytan blir torr för att få en jämn, fin stekyta. Krydda köttet med salt och peppar.

Hetta upp pannan och klicka i smör. Lägg i köttet då smöret tystnat. Täck inte mer än ⅔ av pannans yta, annars blir pannan kall. Vid för låg värme uppstår ingen Maillardreaktion och köttet blir mer kokt än stekt.

En biff som är 1 ½ cm tjock ska stekas 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan.

När köttsaften tränger upp ordentligt är det lätt rött/rosa ca 60°, när det har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt ca 65° och när köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt ca 70°.

Servering: Lägg upp köttet på varma tallrikar och servera direkt.