Stekt eller grillad entrecôte med kryddsmör

Det här receptet kan du använda som grundrecept när du steker (eller grillar) entrecôte i skivor. Här är det innertemperaturen i köttskivan som är avgörande. Tillaga varje skiva efter gästens önskemål om stekningsgrad.

Ingredienser

4 portioner

4 skivor entrecôte, á 125 g
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
smör att steka i

Kryddsmör:
50 g smör, rumstempererat
1 tsk Café de paris kryddblandning
1 tsk pressad citronsaft

Till servering:
klyftpotatis eller pommes frites
grönsallad

Gör så här

Börja med kryddsmöret:
Blanda samman smör, kryddblandning och citronsaft. Rulla in i smörpapper och lägg i frysen till servering.

Krydda köttskivorna med salt, peppar och vitlökspulver. Stek i smör (eller grilla i grillpanna) 2−3 minuter per sida.

Innertemperatur:
-röd köttsaft, rare eller saignante, ca 55°
-lätt rosa köttsaft, medium-rare eller moins saignante, 60°
-klar rosa köttsaft, medium eller á point, ca 65°
-genomskinlig köttsaft, välstekt eller cuite, ca 70°

Låt köttet vila ca 5 minuter före servering. Skär kryddsmöret i skivor och servera till köttet. Bjud pommes frites eller klyftpotatis till, och en härlig grönsallad. 

Fler recept