Stekt lammfilé med rödvinssås

Lammfilé är något av det absolut möraste kött du kan smaka. Filéerna är tunna och smala, inte att förväxla med ytterfilén, som egentligen är putsad kotlettrad av lamm. För att filén inte ska bli torr under tillagningen passar det bra att binda upp dem två och två innan man steker.

Ingredienser

4 portioner

500 g lammfilé
salt och malen svartpeppar
smör till stekning
½ tsk torkad färsk timjan
½ tsk torkad rosmarin
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1 liten schalottenlök, hackad

Rödvinssås:
1 dl rött vin 
1 dl kalvbuljong
1 ½ dl grädde
ev 1 msk messmör eller1 ruta mörk choklad
1 msk smör
½ msk vetemjöl
salt och malen vitpeppar
ev 1 tsk smör

Till servering:
ugnsrostade rotfrukter

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Bind upp lammfiléerna två och två, den tjockare delen mot den smalare. Krydda med salt och peppar. Bryn filéerna i smör.

Blanda samman örtkryddor och vitlök och lägg på ett fat. Rulla filéerna i örtblandningen och lägg över dem i en smord ugnssäker form. Lägg ner schalottenlöken.

Stek köttet i ugnen till innertemperatur 60°. Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter före servering.

Rödvinssås:
Häll vinet i pannan där du brynte köttet, och ställ in i ugnen några minuter för att få sky till såsen. Sila skyn och koka ihop med buljong och grädde.

Rör ner messmör efter smak eller låt chokladen smälta ner i såsen. Koka ihop till önskad såskonsistens. Rör ihop smör och mjöl till en kula. Tillsätt kulan och sjud några minuter. Krydda med salt och peppar.

Servering:
Blanka av såsen före servering genom att vispa ner en klick smör. Skär köttet i knubbiga skivor och servera med såsen och ugnsrostade rotfrukter.