Stekt oxfilé i skivor

Det här receptet kan du använda som grund för all stekt oxfilé i skivor, som väl är något av det lyxigaste som finns? Vill du ha en hög skiva, en tournedos, kan du binda ett snöre runt köttskivan för att hålla den hög under hela stekningen.

Ingredienser

4 portioner

4 skivor oxfilé från mittbiten, á 125 g

salt och malen vitpeppar

malen svartpeppar

2 msk smör

Till servering:

pommes frites, klyftpotatis eller potatisgratäng

bearnaisesås eller rödvinssås

lättkokta grönsaker eller grönsallad

Gör så här

Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Förbered också det du tänkt servera till köttet, eftersom det är godast nystekt.

Torka av köttet. En torr yta ger jämn, fin stekyta. Krydda köttet med salt, vit- och svartpeppar.

Hetta upp pannan och klicka i smör. Vid för låg värme uppstår ingen Maillardreaktion och köttet blir mer kokt än stekt. Lägg i köttet då stekfettet tystnat. Täck inte mer än ⅔ av pannans yta. Bryn köttet på båda sidor.

Sänk sedan värmen och stek köttet färdigt. Det ska stekas 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan.

När köttsaften tränger upp ordentligt är det lätt rött/rosa ca 60°, när det har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt ca 65° och när köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt ca 70°. Låt köttet vila 5 minuter före servering.

Servera den stekta oxfilén med tillbehör, se förslag i ingredienslistan.