Stekt sidfläsk med rårakor

Rårakor består till skillnad från raggmunk av endast riven potatis. De steks frasiga i fläskflott elelr smör, och serveras med knaprigt sidfläsk och fräscht syrliga lingon. 

Ingredienser

4 portioner
600 g rimmat sidfläsk, skivat

Rårakor:
700 g potatis, mjölig sort, skalad
1 ½ tsk salt
smör till stekning

Till servering:
rårörda lingon eller lingonsylt

Gör så här

Värm ugnen till 100°. Stek fläsket på medelvärme tills det är knaprigt. Låt rinna av. Lägg skivorna på ett ugnssäkert fat och håll dem varma i ugnen. Ta vara på fettet som smält ut för att steka rårakorna i det. 

Riv potatisarna fint och blanda ner saltet. Hetta upp fettet från sidfläsket i en stekpanna och stek en råraka (½ dl riven potatis) i taget på medelvärme. När fetter tar slut, använd smör istället. Stek ca 4 minuter på varje sida tills de har fin färg och frasig kant.

Servera rårakorna varma med stekt fläsk och lingon.